Kogeka - Katholiek Onderwijs Geel - Kasterlee

Kogeka
Katholiek Onderwijs Geel - Kasterlee
Technische Schoolstraat 52, 2440 Geel

Tel. 014 57 85 64
Fax 014 57 85 51
E-mail: kogeka@kogeka.be

STEM in KOGEKA

Met STEM (Science Technology Engineering Mathematics) waait er een gunstige nieuwe wind door onderwijsland, maar omdat STEM geen geregistreerd handelsmerk is, vult elke school dit begrip op zijn eigen manier in. Wat betekent STEM in KOGEKA?

Sinds 2014-2015 biedt KOGEKA een STEM-richting aan in elke eerstegraadsschool (12-14 j.) om tegemoet te komen aan de honger van een aantal kinderen naar een uitdagende, levensechte en eigentijdse aanpak van wetenschappen, wiskunde en techniek. In het Sint-Aloysiusinstituut in Geel en het Sancta Maria Instituut Kasterlee gaat het om STEM; in 't Peperstraatje in Geel om IW STEM. Deze richtingen beantwoorden duidelijk aan een nood: samen tellen zij meer dan 80 leerlingen per leerjaar.


Over de invulling van deze STEM-richtingen is grondig nagedacht. Samen met externe specialisten van de KULeuven, Thomas More en de pedagogische begeleiding heeft een groep van leerkrachten uit alle KOGEKA-scholen eigen criteria, leerplandoelstellingen en STEM-projecten uitgewerkt en uitgetest, die focussen op onderzoekend leren en probleemoplossend denken. Een dergelijke globale aanpak is uniek in Vlaanderen en zal de leerlingen toelaten een bewustere studiekeuze voor de tweede graad te maken.


In de tweede en derde graad zal KOGEKA geen STEM-richting uitbouwen, omdat we daar al verschillende studierichtingen hebben die het STEM-label verdienen. Deze richtingen zullen we inhoudelijk sterker volgens de STEM-principes (projectmatige aanpak van wetenschappen, wiskunde en techniek) uitbouwen en profileren.Lees er meer over in de Powerpoint-presentatie in bijlage.

In de tweede bijlage kan u  de ppt bekijken van de infoavond van 2 december 2015 voor de ouders van onze leerlingen van het tweede jaar STEM. In de derde bijlage zal u merken dat het STEM-kader van de Vlaamse overheid dat recent tot stand kwam... al enige tijd in onze scholengemeenschap wordt toegepast.

In een vierde bijlage tenslotte, kan u de tekst lezen uit ons KOGEKA-magazine van 2016. We beantwoorden een aantal FAQS, vragen die men zich mogelijk zou kunnen stellen over STEM.

 

ppt

STEM IN KOGEKA 4.28 MB

pdf

STEM infoavond ouders tweede jaar SAG 1.83 MB

doc

Open bestand 30.50 KB

doc

7 vragen over STEM 36.00 KB

© KoGeKa 2011 - Mixed by Aroma Communicatie.