Metselaar

DBSO - Deeltijds onderwijs

In deze richting leer je in de eerste plaats metselen met bakstenen en mortelspecie, nog steeds het meest populaire bouwmateriaal in België. Toch werk je als metselaar ook steeds vaker met nieuwe materialen en technieken.

Je voert ook grondwerken uit en plaatst funderingen, je plaatst rioleringen en regenwaterputten, monteert geprefabriceerde bouwelementen en plaatst thermische isolatie. De metselaar bekist en voert voegwerk uit. Hij maakt niet enkel nieuwe gebouwen maar renoveert en verbouwt ook bestaande gebouwen. Een bijzondere uitdaging blijft het siermetselwerk.

Metselaar ? Een eeuwenoud en eerbiedwaardig beroep met een verzekerde toekomst !

Voor wie is deze richting?

Elke jongere met een passie voor bouw die graag een steentje wil bijdragen in het realiseren van verschillende bouwwerken. Je hebt het nodige technisch inzicht en de juiste arbeidsattitudes.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben (geslaagd of niet geslaagd).

Wat na deze opleiding?

Na de opleiding metselaar ga je normalerwijze werken. Met een certificaat van het beroep metselaar sta je sterk op de arbeidsmarkt en vind je snel een job. Vaak kan je na de opleiding meteen van start in het bedrijf waar je al werkte met een overeenkomst alternerende opleiding tijdens je opleiding.

Vele ondernemers verkiezen een jongere die tijdens de opleiding al werkervaring heeft opgedaan.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type
Totaal  
Vak Type Module
Praktijk PV 5
Project Algemene Vakken AV 5
Technische vakken en labo TV 2.5
workshop computer/creativiteit/sport AV 2.5
Totaal   15

De praktijk is gericht op metselen. Er wordt ook af en toe theorie gegeven die je nodig hebt om te kunnen functioneren als metselaar.

Bij 'Project Algemene Vakken' bereiden we de jongeren voor op een leven als zelfstandige volwassene. Budgetteren, milieuzorg, belastingen, arbeid, rijbewijs, enz. zijn mogelijke thema's.

 

Er wordt ook een VCA - cursus aangeboden.

De workshops komen om de drie weken terug.

Vergelijk vakken