Nieuws

Oorlogsmonumenten in 18 Kempense gemeentes krijgen infoborden met website vol info en beeldmateriaal van de omgekomen soldaten

-

Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Om de omgekomen soldaten te herdenken, werden in de meeste gemeentes en steden monumenten opgericht die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen tijdens herdenkingsplechtigheden. De monumenten bevatten een lijst namen van jongens en mannen die naar het front trokken of in gevangenkampen terecht kwamen, maar nooit mee naar huis terugkeerden. Bij de oprichting van de monumenten waren deze

omgekomen soldaten geen onbekenden. Iedereen kende de families, leefde mee, kende het verhaal van de overleden soldaten en kon een gezicht plakken op de in steen gebeitelde namen.

Vandaag, 100 jaar na het einde van de Groote Oorlog, ligt dat anders. Tastbare herinneringen van deze soldaten zijn er amper, en ook de verhalen zijn met de jaren vervaagd. Daar willen Erfgoed Noorderkempen, k.ERF, het team Kempense Klaprozen en 18 Kempense gemeentes verandering in brengen. Ze engageren zich om tegen 11 november de oorlogsmonumenten in hun gemeente opnieuw leesbaar te maken. Bij het lokale oorlogsmonument komt een bordje met een QR-code en link naar de website ww.kempenseklaprozen.be. Hier vind je per soldaat info over zijn leven, militaire loopbaan, en waar mogelijk ook foto’s en documenten.

Alle omgekomen soldaten opnieuw een verhaal en gezicht

Het initiatief om de monumenten leesbaar te maken, kon enkel gerealiseerd worden dankzij het project ‘Kempense Klaprozen’. Dit ambitieuze en meermaals gelauwerde onderzoeksproject startte in 2011 in de Geelse school Sint Maria. Geschiedenisleraar Herman Sterckx ging samen met zijn leerlingen, gesteund door lokale heemkringen en archieven op intensieve speurtocht naar archiefstukken en verhalen van omgekomen Kempense soldaten, de ‘Kempense Klaprozen’. Niet veel later sloten ook enkele Turnhoutse scholen en erfgoedorganisaties bij het onderzoek aan. Er werden interviews afgenomen met families, inzameldagen georganiseerd en het onderzoeksteam bracht veel tijd door in de militaire archieven in Brussel. Hoewel er geen rechtstreekse getuigen meer zijn die de Eerste Wereldoorlog meemaakten, leverde het onderzoek enkele verbluffende resultaten op. De info die werd gevonden, plaatsten de deelnemende leerlingen en leerkrachten op www.kempenseklaprozen.be. Na jaren onderzoek is de website zo goed als volledig aangevuld. Alle omgekomen soldaten uit de Noorderkempen en regio Geel-Mol kregen dankzij de inspanningen van het team Kempense Klaprozen opnieuw een gezicht en een verhaal. De website vormt zo een waardevolle, online aanvulling bij de oorlogsmonumenten."

Via deze link kan je het radio-interview op radio Turnhout beluisteren.