Nieuws

Onze leerlingen gaan een dokterswoning bouwen in Tanzania

-

Steun ons Tanzaniaproject!

Zestien leerlingen en vier leerkrachten van Sint Jozef Geel zullen in februari 2018 naar een Maasai-dorp in Moshi in Tanzania trekken om een dokterswoning te bouwen. De leerlingen komen uit de richtingen bouw, bouwplaatsmachinisten, houtbewerking en schilderwerk en decoratie.  De leerlingen en hun collega’s staan dit weekend (16 en 17 december) met een standje op de Geelse kerstmarkt. Ze moeten immers zelf  voor de financiering van hun reis en de verblijfskosten zorgen. Voor de betrokken leerlingen is dit een uitgelezen kans om in een volledig vreemde wereld met hun praktische kennis te kunnen uitpakken.

De bedoeling is immers om van het prille begin tot het einde op enkele weken tijd een dokterwoning te realiseren in een echt Maasai-dorp. Zowel tijdens de voorbereidingen als tijdens het project zelf gaan leerlingen de kans krijgen om de vaardigheden die ze op school hebben geleerd in de praktijk te zetten. Ze doen zo echt aan eigentijds en duurzaam leren, maar dan in Tanzania. De school werkt daarvoor samen met een kleinschalige Tanzaniaans-Belgische non-profitorganisatie (C-Re-AID).  Aandacht voor de eigen cultuur in Tanzania en eigen gebruiken is daarbij een belangrijk item.

Een dokter in het dorp

De plaatselijke bevolking moet zich in Tanzania vaak heel ver verplaatsen voor medische zorgen. C-Re-Aid startte in Moshi al met de bouw van een hospitaal, maar dat hospitaal heeft ook een dokter nodig. Die dokter is inmiddels gevonden, maar een woning is er nog niet. De woning die de Geelse jongeren zullen bouwen, zal na februari in gebruik worden genomen door de geneesheer en zijn familie. Er zal gebruik worden gemaakt van nieuwe, duurzame technieken. Het is de bedoeling dat de woning een voorbeeld wordt voor andere huizen in de omgeving. De  jongeren van onze school zelf zullen tijdens de week slapen in tenten bij de lokale bevolking en zo helemaal ondergedompeld worden in de Afrikaanse sfeer. Op zaterdag 16 en zondag 17 december, zullen de Geelse jongeren van het Tanzania-project aanwezig zijn op de Geelse Kerstmarkt. Als u hun project wenst te ondersteunen, kan u zich eventueel ook inschrijven voor hun mosselfeest in de zaal van Elsum op zondag 21 januari. Inschrijven kan via http://www.tanzania.sjgeel.be/. U kan hen eventueel ook rechstreeks financieel ondersteunen op rekeningnummer BE 31414406005155 van VZW KOGEKA Sint Jozef Geel met vermelding “Tanzania 2018”.