KOGEKA

Laptops voor leerlingen

Veelgestelde vragen BYOD advies Aankoop

BYOD (Bring Your Own Device)

De scholen van KOGEKA zetten al enkele jaren in op levensecht, eigentijds en duurzaam ofwel LED leren. Zo willen wij onze leerlingen helpen vormen tot actieve, bekwame en zelfbewuste jongeren die flexibel met hun talenten weten om te gaan in een altijd veranderende wereld.

Bij dit soort onderwijs hoort in deze 21ste eeuw vanzelfsprekend vrije toegang tot het internet. Daarom investeerde KOGEKA in het optimaliseren van haar ICT-netwerk. Alle leerlingen en personeelsleden in alle schoolgebouwen kunnen op een veilige manier en op elk moment van de schooldag draadloos verbinding maken met het internet.

Daardoor wordt het mogelijk om tijdens het leren de kansen te grijpen die de hedendaagse technologie biedt: snel informatie opzoeken, samen aan bestanden in de Cloud werken of specifieke apps of programma’s gebruiken. Onze jongeren zijn immers opgegroeid met digitale ‘snufjes’, zij voelen zich thuis in deze wereld. Waarom dat dan niet inzetten in het leerproces? Digitale geletterdheid is tenslotte één van de 21ste eeuwse vaardigheden.

Daarom verwachten we, in de klassen die met BYOD werken, dat elke leerling een laptop mee naar school brengt wanneer een leerkracht dat vraagt. Welke klassen dit zijn, zal je duidelijk gemaakt worden bij inschrijving. Alle klassen van het Eerste leerjaar A zijn er alvast bij.


Betekent dit dat alle leerlingen een laptop of tablet moeten aankopen? Absoluut niet! Het wil wel zeggen dat in een aantal klassen, wanneer een BYOD-les aangekondigd is, alle leerlingen hun laptop meebrengen en gebruiken.

Leerlingen van die klassen die geen laptop hebben en er ook geen kunnen aankopen, kunnen gebruik maken van een leenlaptop van de school. Het aantal daarvan is echter beperkt. Gelieve daarom de school te contacteren wanneer je niet over een laptop beschikt én in een klas zit die met BYOD werkt.

De verwachting is dat het gebruik van laptops in de klas geleidelijk zal toenemen, omdat digitale leermiddelen nu eenmaal in volle ontwikkeling zijn. Elk jaar komen er nieuwe ter beschikking en deze evolutie naar uitdagende nieuwe mogelijkheden is niet meer te stoppen. Welkom in het onderwijs van de 21ste eeuw!