KOGEKA

BYOD ADVIES

Veelgestelde vragen Aankoop

BYOD: aankoopwijzer

Belangrijk bij Bring Your Own Device is dat de leerling zijn of haar schoolwerk, zowel op school als thuis, organiseert met één en hetzelfde toestel. We willen benadrukken dat in principe élk toestel geschikt is voor BYOD. U hoeft dus niet noodzakelijk een nieuw aan te schaffen. Toch zijn er enkele aandachtspunten die maken dat het ene toestel meer geschikt is dan het andere.

Sta je echter voor de aankoop van een apparaat dat je mee naar school kan nemen, dan geven we hierbij volgend advies.


Smartphone, tablet of laptop

Voor bepaalde aangelegenheden kan een smartphone of tablet reeds voldoende zijn. Met een smartphone kan je makkelijk informatie opzoeken. Tablets worden ingezet voor de ‘lichtere’ administratieve en organisatorische werkzaamheden en voor het raadplegen van informatie.

Bij het gebruik van complexere toepassingen die meer intensieve interactie, bewerkingen en het openen van meerdere vensters vereisen, verschuift de voorkeur al snel richting laptop. In veel gevallen heb je een echt toetsenbord nodig en moet je volwaardige desktop software kunnen installeren. Daarom adviseren we in dit geval de aanschaf van een degelijke laptop.


Het formaat, schermdiagonaal.

Een laptop die je dagelijks mee naar school neemt mag niet te groot en niet te zwaar zijn. Hij moet makkelijk in je boekentas of in je rugzak passen.

Kies bij voorkeur voor een kleine laptop met een schermdiagonaal van 13,3” (inch) of 14”.
13,3” en 14” laptops hebben dezelfde buitenafmeting (32cm x 23cm) en wegen rond de 1,6kg. Deze laptops zijn altijd voorzien van een toetsenbord zonder numeriek gedeelte. 

Als je behoefte hebt aan een toetsenbord met numeriek gedeelte kies je best een 15,6” laptop. 15,6” laptops zijn iets groter (36cm x 25cm) en wegen tussen 1,8 en 2,1kg.


Schermresolutie.

Kies altijd een laptop met een FHD scherm. Full High Definition of Full HD heeft een schermresolutie van 1920 X 1080 pixels. Koop dus geen laptop met een verouderde HD resolutie van 1280 x 720 pixels.

Touchscreen?

Een laptop met een touchscreen heb je in principe niet nodig. Touchscreens maken je laptop duurder, zwaarder en gebruiken veel batterijenergie. Ze hebben meestal een glanzend scherm zodat de zichtbaarheid van opzij vermindert door hinderlijke reflecties.


Welke processor?

De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) of in het Nederlands CVE (Centrale Verwerkings Eenheid) genoemd, vormt het hart van de computer. De processor is voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties en de prijs van de computer. De keuze voor het type processor is niet altijd eenvoudig, omdat er zoveel verschillende processors in omloop zijn.

De processor kies je in functie van wat je met je laptop wil doen. Leerlingen moeten ook rekening houden met wat er in de toekomst van de laptop verwacht wordt. 

Als je enkel wil

 • surfen op internet
 • e-mailen
 • social media raadplegen
 • (Youtube) films bekijken
 • tekstverwerken
 • PowerPoint-presentaties openen en maken
 • eenvoudige Excel documenten openen en maken

zijn alle processors geschikt. Je kan dan kiezen voor een budget laptop met een goedkopere, minder krachtige processor van het type

 • Intel Celeron
 • Intel Pentium
 • Intel Core i3 G8

Bedenk dat naarmate je een sterkere processor gebruikt alles een beetje vlotter en sneller gebeurt. Weet ook dat alle toepassingen in de toekomst steeds meer zullen eisen van je processor. 

Als je een allround budget laptop wenst te kopen adviseren we te kiezen voor een

 • Intel Core i3 G8 

Dit is een betaalbare CPU die toch een goede snelheidsscore behaalt en dus een goede investering is voor de toekomst.
Let op: kies altijd voor een recente CPU. Dit is minstens van de 8ste generatie voor Core i3 CPU. Typenr. moet beginnen met 8: Bijvoorbeeld: Intel Core i3 8145U

AMD processors?

Je kan de snelheid van alle CPU's met elkaar vergelijken via: CPU Benchmarks (klik op +Compare)

Als je ook wil

 • foto’s bewerken
 • video’s bewerken
 • high-end videogames spelen
 • 3D, CAD tekenprogramma’s gebruiken
 • meerder programma's gelijktijdig gebruiken (multitasking)
 • andere besturingssystemen virtualiseren

dan moet de processor krachtig genoeg zijn. Niemand wil een trage laptop omdat de processor niet opgewassen is tegen zijn taak.

Als je een performante laptop wenst te kopen adviseren we te kiezen voor een

 • Intel Core i5 G8

Dit is een krachtige CPU die alles aankan en waar je nog jaren plezier gaat aan beleven.

Voor leerlingen die in een ICT richting zitten en ook andere besturingssystemen moeten kunnen virtualiseren kan je kiezen voor een nog snellere CPU:

 • Intel Core i7 G8

Let op: kies altijd voor een recente CPU. Dit is minstens van de 8ste generatie voor Core i5 en i7 CPU. Typenr. moet beginnen met 8: Bijvoorbeeld: Intel Core i5 8265U en Intel Core i7 8565U

AMD processors?


Werkgeheugen: hoeveel gigabyte RAM heb je nodig?

Het RAM-geheugen wordt vaak in één adem genoemd met de processor, en terecht want te weinig geheugen maakt van uw laptop traag. 

Nieuwe laptops worden momenteel allemaal uitgerust met het modernste DDR4 geheugen. DDR3 geheugen is nog ok en zit in veel laptops van de vorige generatie. 

4 GB, 8 GB of 16 GB?

Hoeveel RAM je nodig hebt hangt, zoals steeds, van je plannen af. In principe is 4GB genoeg als je niet wil multitasken.  Dit wil zeggen als je maar één of twee programma's gelijktijdig gebruikt. Uw systeem zal vlot genoeg werken ook al is 90% van uw werkgeheugen in gebruik. Wil je gelijktijdig meerdere programma's openen: (een Word-document een muziekspeler en een internetbrowser met een aantal tabbladen open) dan kan je tegen de limieten van 4GB aanlopen en heb je 8GB nodig. 

Met blik op de toekomst kies je dus best 8GB DDR4 RAM

Leerlingen in ICT-richtingen die ook andere besturingssystemen willen virtualiseren kiezen best 16GB DDR4 RAM


SSD of HDD?

Uw besturingssyteem (Windows 10), uw programma's en uw gegevens (teksten, powerpointpresentaties, foto's, films...) worden opgeslagen op de drive van uw laptop. Een laptop die snel opstart en snel werkt moet worden uitgerust met een snelle drive. 
Een SSD (Solid State Drive) is daarom een must in een nieuwe laptop. Het bevat geen bewegende delen zoals een HDD (Hard Disk Drive) is veel sneller, lichter en energiezuiniger. Een SSD is schokbestendig en dus beter geschikt voor mobiel gebruik.
SSD's zijn duurder dan HDD's maar de dat weegt niet op t.o.v. de enorme snelheidswinst die er mee geboekt wordt.

Kies dus altijd voor een SSD. Minimale grootte 128 GB maar beter 256 GB voor meer opslagcapaciteit.
Leerlingen in ICT-richtingen die ook andere besturingssystemen moeten virtualiseren kiezen best een SSD van 512 GB.


Grafische kaart.

Met de grafische kaart van een laptop bedoelt men in feite de GPU of Graphics Processing Unit. De GPU zorgt voor alle berekeningen die te maken hebben met de aansturing van het beeldscherm.

In veel laptops zit de GPU ingebouwd of geïntegreerd in de processor. Bijvoorbeeld de

 • Intel UHD Graphics 620

is een geïntegreerde GPU. Voor de meeste toepassingen is dit voldoende. Ook voor het bekijken van films en voor basis fotobewerkingen. We spreken in dit geval over "shared videokaart" of "geïntegreerde videokaart"

Voor toepassingen die veel meer videorekenkracht vereisen (videobewerking, 3D CAD rendering, virtual reality, high end videogaming) wordt de processor ontlast door gebruik te maken van een aparte GPU. Meestal van het merk AMD Radeon of NVIDIA Geforce. Deze GPU's kunnen zich op een aparte grafische kaart bevinden maar worden ook op het moederbord van de laptop gesoldeerd. Voorbeelden:

 • Nvidia GeForce MX230
 • Nvidia GeForce GTX 1650 (Mobile)

Laptops met AMD processor. 

75% van de nieuwe laptops zijn uitgerust met een processor van het merk Intel.

AMD is de grote concurrent van Intel op de CPU-markt. Er woedt een felle concurrentiestrijd tussen beide merken om hun marktaandeel te verhogen. In de ICT wereld vind je zowel Intel als AMD fans. 

Laptops met een AMD-processor zijn meestal iets goedkoper en zijn zeker een volwaardig alternatief. Voor bepaalde criteria scoort een AMD processor beter, op andere punten is Intel weer de winnaar. Het heeft niet veel zin om hier een antwoord te zoeken op de vraag "welk processor is de beste?" 

Om de keuze eenvoudig te houden hebben wij in ons aankoopadvies enkel gekozen voor Intel Core i3, i5 en i7 processoren van de 8ste generatie.