KOGEKA

BYOD aankoopwijzer

BYOD: aankoopwijzer

Belangrijk bij Bring-Your-Own-Device is dat de leerling zijn of haar schoolwerk, zowel op school als thuis, organiseert met één en hetzelfde toestel. Dit zal ervoor zorgen dat hij of zij dit bepaald type toestel echt in de vingers heeft. Zélf kunnen kiezen op welk apparaat gewerkt wordt, verhoogt enerzijds de betrokkenheid en anderzijds ook het gevoel van bekwaamheid van de leerling. Beide zijn belangrijke motiverende factoren bij het leren.

Staat u voor de aankoop van een apparaat dat uw zoon of dochter mee naar school kan nemen? Hoewel we met deze aankoopwijzer graag een beetje advies geven, willen we benadrukken dat in principe élk toestel geschikt is voor BYOD. U hoeft dus niet noodzakelijk een nieuw aan te schaffen. Toch zijn er enkele aandachtspunten die maken dat het ene toestel meer geschikt is dan het andere.

Aandachtspunten bij aankoop van een nieuw toestel

Bij aanschaf van een nieuw apparaat zijn er een aantal aspecten die u best in de gaten houdt. Zo moeten we aandacht hebben voor onder andere de schermgrootte, de batterij, de besturingsprogramma’s, de schijf, de software, de garantie en de bescherming,. Verder geven we nog wat tips over zaken die uw beslissing kunnen beïnvloeden. Hieronder vindt u een extra woordje uitleg.

Kies voor een toestel met een schermgrootte van 10 tot 13 inch. Een laptop is ook te verkrijgen met een 15 inch-scherm, maar u zal merken dat het toestel hiermee groter en zwaarder wordt. Minder geschikt dus om te vervoeren.

We verwachten dat de leerling elke avond thuis zijn of haar toestel volledig oplaadt. Op school kan een toestel maar beperkt worden opgeladen (mogelijkheid dat er te weinig stopcontacten zijn om meerdere toestellen te laden, mogelijkheid dat de klasgroep het lokaal verlaat terwijl er nog een toestel staat te laden dat dus onbeheerd achterblijft…).

De batterij zou dus een tijd moeten meegaan, zodat uw zoon of dochter zonder opladen de dag doorkomt. Weet dat niet alle leerkrachten de leerlingen tijdens al hun lessen gebruik zullen laten maken van een eigen toestel. Een gewone, goede batterij moet daarom volstaan. Bij een oude laptop zien we wel eens dat de batterij het al snel opgeeft. Het vervangen van enkel de batterij kan in dit geval misschien een goedkoper alternatief zijn voor de aankoop van een nieuw toestel.

Aan wie de aankoop van een laptop overweegt, geven we graag mee dat een ssd-schijf minder kwetsbaar is en sneller werkt dan een klassieke, bewegende harde schijf. Een CD- of DVD-speler zijn niet van belang voor een toestel dat de leerling op school gebruikt, net zo min als een HDMI- of VGA-poort.

Qua software dient een toestel te beschikken over een normale, up-to-date browser (Microsoft Edge, Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari…) en een actuele virusscanner. Internettoegang kan worden gemonitord door onze firewall. Toegang tot het draadloos netwerk en tot internet kan worden uitgeschakeld voor toestellen die wij niet veilig achten. Gratis virusscanners zijn bijvoorbeeld FortiClient en AVG free.

Bij aankoop van een nieuw toestel wordt vaak de mogelijkheid geboden de standaardgarantie te verlengen tot drie jaar. Dit kan interessant zijn, omdat het betekent dat je de komende drie jaar alvast verder geholpen wordt bij een defect aan het toestel dat niet door uw zoon of dochter werd veroorzaakt. Na drie jaar is de kost van zo’n garantie vrij hoog ten opzichte van de restwaarde dus minder aan te raden.

Om defecten te vermijden is een beschermhoes voor de laptop of tablet trouwens geen overbodige luxe. Zeker omdat uw zoon of dochter het toestel dagelijks mee naar school brengt, loont het de moeite het goed te verpakken. Achterop de fiets, onder de snelbinder, is trouwens géén goede plaats om een toestel van en naar school te vervoeren. Veiliger is in een fietstas of rugzak.

Vanzelfsprekend ondersteunt KOGEKA het gebruik van uw eigen toestel. KOGEKA biedt al z’n leerlingen gratis Microsoft Office 365 aan. In de loop van de eerste schoolweken ontvangt elke leerling hiervoor een persoonlijk mailadres en wachtwoord. Hiermee kan hij of zij Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) online gebruiken, maar de programma’s ook downloaden en installeren op zijn of haar laptop. De mogelijkheden in het geïnstalleerde programma (de ‘desktopversie’) zijn uitgebreider dan in de onlineversie. Dit mailadres en de bijhorende licentie voor Office blijven geldig zolang uw zoon of dochter leerling blijft in KOGEKA.

Aan het @leerling.kogeka.be-mailadres hangt ook de nodige opslagruimte in de Cloud vast. Dit betekent dat de leerling bestanden online kan bewaren zodat hij of zij er waar dan ook aan kan. Verder kan hij of zij bestanden delen met anderen en er zelfs gelijktijdig aan samenwerken. De opslagruimte volstaat ruimschoots voor het schoolwerk van uw zoon of dochter.

Office biedt ook gratis apps aan die geïnstalleerd kunnen worden op een tablet of smartphone. Door gebruik te maken van deze apps, kan een tablet – vooral indien uitgerust met een toetsenbord – een prima alternatief zijn voor een laptop. Ga bij Android-toestellen wel even na of de Office apps zeker geïnstalleerd kunnen worden. Hiervoor moet u een redelijk recent toestel hebben. Op een iPad of een Windows tablet is er geen probleem. ‘Chromebooks’ zijn goedkopere laptops waarop Office niet kan geïnstalleerd worden. Ze bieden wel de mogelijkheid gebruik te maken van de online versie.

Ten slotte is ook de studierichting die gevolgd zal worden, zeker mee bepalend voor de keuze van een BYOD-toestel. Wanneer er veel moet getypt worden of wanneer er gebruik gemaakt wordt van rekenbladen waarin complexe berekeningen gemaakt worden, is een laptop (mét muis) meer aangewezen dan een tablet. Wanneer bijvoorbeeld gekozen wordt voor een handelsrichting, is een toestel waarop Office echt kan geïnstalleerd worden, zeker aan te raden. En wie thuis wil oefenen met het tekenprogramma waarmee ook op school gewerkt wordt, schaft zich bij voorkeur een krachtig toestel aan.

U merkt, er zijn nogal wat zaken waarmee best rekening  gehouden wordt. Bij twijfel kunt u vanzelfsprekend altijd de school raadplegen.

Laptop of tablet?

Beide kunnen. Zeker wanneer u thuis over één van beide toestellen beschikt, adviseren we – mits rekening gehouden is met bovenstaande aandachtspunten – dit te gebruiken en niet tot de aankoop van een nieuw toestel over te gaan.

Stel dat u echter tóch een toestel moet aanschaffen, wat wordt het dan? Zowel een laptop als een tablet hebben hun voor- en nadelen. Een ‘hybride’ toestel is een tablet die kan vastgeklikt worden op een toetsenbord, ook dat is zeker een interessante optie.

Laptop of netbook:

  • Heeft meer mogelijkheden, is een volwaardige computer
  • Eventuele schade is meestal te repareren
  • USB-poort maakt aansluiten van een muis en andere apparaten makkelijk
  • Gewicht: is zwaarder dan een tablet
  • Verbruikt meer stroom dan een tablet

Tablet:

  • Heeft geen toetsenbord maar er kan (draadloos) een toetsenbord worden aangesloten
  • Licht en makkelijk te manipuleren
  • Apps zijn qua mogelijkheden beperkter dan een desktopprogramma
  • Kwetsbaarder dan een laptop, moeilijker te repareren